Start » Duschkabin - Fast anslutning

I badrummet

Bor du i lägenhet kanske en egen tvättmaskin står högt på önskelistan. Du vill kanske sätta in nytt handfat eller WC. Eller så vill du inget hellre än att byta ut badkaret mot en duschkabin. I båda fallen klarar du lätt VVS-installationen själv med hjälp av Koppla-sortimentet.

 
 

Det enklaste och snabbaste sättet att installera en duschkabin är att ta bort den befintliga väggblandaren och ansluta där. Om det inte är möjligt kan du istället göra en fast installation med ett avstick på vattenledningen.

 

Innan du köper hem materialet:

Mät ytterdiametern på vattenledningen där du ska göra avsticket. Använd skjutmåttet, en skiftnyckel och tumstock och eller Armatujonssons rör- & gängtolk. Skala av eventuell plastisolering innan du mäter. Rördiametern avgör vilken storlek på ROT-T-kopplingen du ska välja.
Beräkna hur långa anslutningsslangar du behöver. Välj en godkänd slang för dricksvatten, t ex Kombipex.

 

Detta behöver du:

• ROT-T-koppling Kuterlite 5621, 2 st
• Avstängningsventil Ballofix 3073, 2 st
• Anslutningsslang Kombipex 5800, 2 st

AJ 5621 AJ 3073

AJ 5800
 
 

Gör så här:

1. Stäng av vattnet med huvudkranen och töm systemet på vatten genom att öppna kranarna på handfatet.

 

2. Montera T-röret på kopparröret enligt instruktionen under Dra rör.

 

3. Installera på samma sätt ROT-T-kopplingen på den andra vattenledningen.

 

4. Skruva fast Ballofix-ventilerna på ROT-T-kopplingarna. Stäng Ballofix-ventilerna. Nu kan du släppa på vattnet i resten av systemet, genom att sakta öppna huvudkranen.

 

5. Anslut Kombipexslangarna på avstängningsventilerna och på duschkabinens anslutning. Anslut duschkabinens avloppsrör till avloppet enligt tillverkarens anvisningar.

 

6. Öppna Ballofix-ventilen. VVS-installationen är klar! Håll de nya kopplingarna under uppsikt för ev läckage.

Att tänka på!

• Hör med hyresvärden att du får installera duschkabin.

• Använd en för dricksvatten godkänd anslutningsslang, t ex Kombipex. Slangen får inte dras från ett rum till ett annat.

 

• När du beräknar hur lång anslutningsslang du behöver till en, kom ihåg att lägga till extra längd så att kan flyttas för t ex reparation och rengöring bakom kabinen.

• Montera en lättåtkomlig avstängningsventil (Ballofix) till duschkabinen. Avstängningsventilen ska monteras före anslutningsslangen.


© Koppla VVS i Gbg AB 2010


 | Webbkarta | Logga in