Start » Installera varmvattenberedare

I sommarstugan

Hör du till dem som tröttnat på att hämta in vatten hinkvis från den handpumpade trädgårdsbrunnen? Eller på att bara ha tillgång till kallvatten? I Koppla-sortimentet finner du VVS-lösningarna som gör sommarstugelivet lika bekvämt som hemma.

 
 

Med OSO rostfria varmvattenberedare klarar du lätt installationen själv. Beredaren hängs på väggen, väggfäste ingår. Den kan även ställas på golvet om du ser till att det finns en luftspalt mellan golvet och beredaren.
    OSO varmvattenberedare är tillverkad av rostfritt stål istället för emaljerad plåt. Det betyder lång livslängd och låg vikt. OSO väger bara hälften så mycket som en emaljerad beredare och är inte lika ömtålig för slag och stötar.

 

Välj rätt storlek till fritidshuset


Vilken storlek du ska välja beror på hur många personer som använder varmvatten samtidigt. Upp till 150 liter räcker för de flesta fritidshus om man inte kräver absolut villastandard. Utgå ifrån dina egna förutsättningar och använd tabellen nedan som vägledning. Alla använder inte lika mycket vatten för att duscha och diska.

 


Antal duschar
i följd
  2   3   5+

Endast dusch   30 l   50/80 l   100/150 l

Dusch, disk
och handtvätt
  50 l   80/100 l   150-200 l


 

Detta behöver du:

OSO varmvattenberedare

• Erforderliga rör och kopplingar

 

Gör så här:


1. Bestäm var du ska placera varmvattenberedaren. Gör en arbetsskiss med måttangivelser, rördragning och kopplingar fram till vattenanslutning och armaturer. Placera beredaren så att du lätt kommer åt avtappningsventilen. Tänk på att lämna tillräckligt med plats ovanför beredaren (minst 15 cm) så att du kan kontrollera anoden utan att lyfta ner beredaren.

 

2. Montera väggfästet enligt skissen och häng upp beredaren på fästet.

 

3. Montera 15 mm rör fram till beredaren och anslut dem till klämringskopplingarna på ventilpaketet. Om du lossar på muttern kan hela ventilpaketet vridas i rätt läge för vattenrören. Det behövs tre rör: Ett för ingående kallvatten, ett för utgående varmvatten och ett dräneringsrör för säkerhetsventilen. Dra gärna dräneringsröret till en golvbrunn e dyl.

 

4. Fyll beredaren med vatten innan den ansluts till elnätet. Klart!
 

Att tänka på!

Tänk på frostrisken om du installerar vatten i fritidshuset. Montera en avtappningsventil på systemets lägsta punkt så att du kan tappa ur vattnet om värmen stängs av under vintern. Glöm inte att tömma blandare, varmvattenberedare, WC-stol och andra VVS-armaturer. Skruva loss nipplar och liknande från kranar och vattenutkastare utomhus.  

 

 

Vattenlås i avlopp under handfat, diskbänk och WC-stol frostskyddar du med T-röd eller annat miljösäkert frostskyddsmedel (inte kylarglykol).

    Om du låter värmen stå på en aning under vintern, tänk på att ytterväggar och golv kyls ner fortare än rummet i övrigt. Det finns alltså risk att vattenledningar i väggar och golv fryser sönder även om temperaturen inomhus ligger över noll.


© Koppla VVS i Gbg AB 2010


 | Webbkarta | Logga in